Slide background

Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark

KELEBIA

Sós-tó és a gyapjas gyűszűvirág bácsalmási termőhelye

 • Cím: Bácsalmás

   

 • GPS:

  46.096661, 19.331747 (Sós-tó)
  46.093781, 19.330864 (Bácsalmási gyapjas gyűszűvirág termőhelye TT)
  46.094172, 19.335408 (Bácsalmási védett erdő és gyepek TT)

 • Kontakt szervezet/személy: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság / Tamás Ádám természetvédelmi őrkerület-vezető 
 • Telefonszám: Telefon: +36/30/450-9227
  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
 • facebook oldal:  
 • Nyitvatartás és a látogatásra vonatkozó egyéb információ: A természetvédelmi előírások betartásával szabadon látogatható. Előzetes egyeztetéssel szakvezetés igényelhető.
 • Megjelenés országos és megyei értéktárban: Bács-Kiskun Megyei Értéktár 

Bővebb információ

A Sós-tó és közvetlen környezete Felső-Bácska kiemelkedő jelentőségű és szépségű természeti jellegű tájrészlete. A Sós-tó Felső-Bácska legjobb állapotban megmaradt szikes tava. A vízfelületen minden évszakban más-más, vízhez kötődő madarakat figyelhetünk meg. Országos szintű természetvédelmi oltalom alatt áll (ex lege védett szikes tó).
A Sós-tó partoldalán és a környező erdő tisztásain él a gyapjas gyűszűvirág legnagyobb ismert hazai állománya. A fokozottan védett, igen látványos növény júniusban bontja virágait. A terület országos szintű természetvédelmi oltalom alatt áll (Bácsalmási gyapjas gyűszűvirág termőhelye természetvédelmi terület).
Az országos védelem alatt álló természeti területekhez egy 16,7 hektár kiterjedésű, helyi természetvédelmi oltalom alatt álló terület (Bácsalmási védett erdő és gyepek természetvédelmi terület) csatlakozik. A terület nagyobb részén természetközeli állapotú erdők tenyésznek, ÉNy-on kisebb gyepes területek képezik a védett természeti területet.
A Sós-tó és a környező védett élőhelyek természeti örökségét és tájtörténetét 2021-ől interaktív tanösvényen ismerhetjük meg.

Sós-tó és a gyapjas gyűszűvirág bácsalmási termőhelye megközelíthetősége