Slide background

Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark

KELEBIA

ÁSOTTHALOM

Csodarét tanösvény

Az Ásotthalmi Láprét a Duna-Tisza köze déli részének botanikai szempontból a legértékesebb védett természeti területe. Figyelemre méltó értéke a világviszonylatban egyedülálló mocsári kardvirág (Gladiolus palustris) több tízezres állománya, de ugyancsak említésre érdemes a fokozottan védett egyhajúvirág (Bulbocodium vernum) hasonló nagyságrendű előfordulása is.

ÁSOTTHALOM

Ásotthalmi Homokháti Strand és Sörkert

Strandunk kifejezetten családok, baráti társaságok számára biztosít kikapcsolódási, felüdülési lehetőséget.
Két medencénk, egy nagy, feszített víztükrös úszómedence és egy kis gyermekpancsoló biztosítja a lehülést a meleg nyári napokon

ÁSOTTHALOM

Gátsori Tanyamúzeum és Közösségi Ház

Ásotthalom központjától 10 km-re Gátsor felé a kövesút szélében található a környék egyedülálló és tájjellegében a tanyai hagyományokat őrző Gátsori Tanyamúzeum. A bemutatott tárgyak több kort idéznek. Többek között látható a tiszta szoba berendezései, a konyha és az azzal kapcsolatos tevékenységek használati eszközei.

ÁSOTTHALOM

Rózsa Sándor Élményház

Rózsa Sándor korabeli eszközökből, levelekből, képekből, könyvtári és múzeumi darabokból álló állandó kiállítása.

BÁCSALMÁS

Bácsalmási látogatóközpont

Az interaktív kiállításon a látogató megismerheti Bácsalmás felvirágzásának időszakát, a 19. századi bácsalmási birtokosok polgári mindennapjait, különösképpen az egyik országosan is legkiemelkedőbb birtokosét, Báró Rudics József családját és életét.

BÁCSALMÁS

Dulity Tibor Képtár

A bácsalmási születésű és itt alkotó Dulity Tibor festőművész alkotásaiból álló állandó kiállítás.

BÁCSALMÁS

Bácsalmási Kékfestő Műhely

Hazánk hat aktív kékfestő műhelyének egyike. A Felvidékről Bácskába települt, majd ide költözött Skorutyák család alapította 1879-ben. A családi vállalkozás azóta is folyamatosan működik, a műhely apáról fiúra száll. A látogatókat is fogadó élő műhelyben megismerhető e régi mesterség: a muzeális gépek működés közben is megtekinthetők, a Skorutyák kékfestő dinasztiának pedig egy családtörténeti kiállítás állít emléket.

BÁCSALMÁS

Nagy fakopáncs tanösvény

A helyi szintű természetvédelmi oltalom alatt álló Kossuth parkban lévő tanösvény a terület élővilágát mutatja be tájékoztató táblák és kiegészítő interaktív elemek segítségével. Az útvonalon és az állomáson a tanösvény jelképállata, a parkban is élő nagy fakopáncs kalauzolja a gyerekeket és a felnőtt látogatókat.

BÁCSALMÁS

Bácsalmási Sós-tó tanösvény

Bemutató útvonal a védett szikes tó körül, amely érinti a gyapjas gyűszűvirág termőhelyét is. A bemutatás tájékoztató táblák és interaktív elemek segítségével történik. A bemutatási program kiemelt témája a bivalyokkal történő legeltetés, mint a természetvédelmi kezelés része.

BÁCSALMÁS

Natúrparki bemutatóház

Az interaktív kiállítás segítségével a Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark homokháti részének természeti és kulturális örökségi értékeivel ismerkedhetünk meg.

KATYMÁR

Bácskai Bivalyos Birtok

Programunk célja a tanyasi élet megismerése, a lelki egyensúly visszabillentése érdekében a természet és az állatok gyógyító ereje által. A gyermekek megismerkednek az őshonos háziállattartással, a fenntartható gazdálkodás és fejlődéssel, a környezet- és természetvédelemmel, az egészséges ételeinkkel. További programok: íjászkodás, bivalyszafari, karikásostor csördítés, szénabála ugráló party.

KELEBIA

Natúrparki bemutatóház

Az interaktív kiállítás segítségével a Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark homokháti részének természeti és kulturális örökségi értékeivel ismerkedhetünk meg.

KELEBIA

Kincses-Erdei-Kecske-Tanya

Kecske tej feldolgozás és árusítás.

MADARAS

Madarasi pálinkaház

Az országos ismertségű, sokszoros díjnyertes helyi pálinka főzdéje.

MADARAS

Madarasi tájház

Helytörténeti jellegű bemutatóhely a falu egyik hagyományos jellegű lakóépületében. Magyar alföldi parasztház.

Öttömös

Kilátó - geodéziai mérőtorony

Az öttömösi 129,8 méter magas Bukor-hegyen 1981–ben építették a geodéziai kilátótoronyt.. Ez egyike annak a közel száz tornyoknak, amely a 70–es, 80–as években épült szerte az országban. Átmérőjük egységesen 3,5 m, egy szint magassága 4 méter, a mi tornyunk 28 m magas. Mindegyiken olvasható a következő felirat: "Felmászni tilos, életveszélyes!” Ennek ellenére ajtaja nyitva, fémlétrán lehet feljutni. Aki leküzdi tériszonyát, annak gyönyörű látványban lesz része, hisz az Alföldön ritkán lehet körbenézni a fák fölött.

Öttömös

Árpád-házi Szent Erzsébet-kilátó

Árpád-házi  Szent  Erzsébet  rövid,  de annál áldozatosabb életének emlékére 2015-ben állította a faszerkezetű,  mérnöki  kapcsolatokkal szerelt kilátót Öttömös Község Önkormányzata és lakossága.

Öttömös

Erdei Iskola és Zarándokház

Az erdei iskola Balotaszállás és Öttömös közelében fekszik, 20 hektáros birtokon, erdő és rét találkozásánál. Egy patinás régi  tanyaépületet, amely egyszerre szolgál vendégházként, erdei iskolaként immár 20 éve.

MÁTÉTELKE

Bácskai Hagyományok Alkotó- és Kiállítóháza

A település önkormányzata és egy helyi közhasznú egyesület összefogásával létrejött közösségi hely, amelynek kiemelt célja a kézműves hagyományok fiatalabbak számára történő átadása. A településen készülő kézműves termékek közül különösen jellegzetesek a csuhébabák.

TATAHÁZA

Tataházi falumúzeum

Helytörténeti jellegű bemutatóhely a falu egyik hagyományos jellegű lakóépületében.

TOMPA

Natúrparki kiállítás - Tompa

A Művelődési Ház épülete a település központi teresedése mentén épült fel 1929-ben, a Magyar Királyi Vámőrség kaszárnyájaként. 1966-tól szolgálja a közművelődést. Az újonnan elkészült Táj–Érték–Tár interaktív kiállítás Tompa Város kiemelt természeti és kulturális örökségi értékeit, valamint a Vasfüggöny kerékpáros túraútvonalat mutatja be.

TOMPA

Gyűjtemények Háza

A kiállítás a paraszti élet egyszerűségét és sokféleségét mutatja be azoknak, akiknek még vannak, és azoknak, akiknek már nincsenek emlékei a magyar vidék nem is távoli múltjából. A közösségi összefogással létrejött gyűjtemény mindig nyitva áll az érdeklődő lakosok előtt.

TOMPA

Bunyevác helytörténeti gyűjtemény

A délszláv eredetű, hagyományosan római katolikus vallású bunyevácok első csoportjai még a 15. század utolsó évtizedében érkeztek a térségbe a török hódítások elől menekülve. A nemzetiségi hagyományok ápolásának, bemutatásának egyik eszközeként állította össze a Tompán élő bunyevác közösség a néprajzi, helytörténeti kiállítást.

TOMPA

Sáskalaposi tanösvény

A tanösvény az erdészet által fenntartott, nagyobbrészt nyugati ostorfa alkotta Kelebia parkerdőben alakították ki. Törekvésük, hogy a környező településeken élők elmélyültebb kapcsolatba kerüljenek az erdővel és gyarapítsák ismereteiket. Kiemelt célcsoportot képeznek a szervezett gyermekcsoportok. Az óvodás és iskolás korú gyermekeknek az erdészet környezeti nevelési szakemberei mutatják be a környék erdeinek élővilágát és az erdőgazdálkodás gyakorlatát. A parkerdőben található vadászházban szálláslehetőség is rendelkezésre áll.

KELEBIA

106-os számú vasúti őrház

Az 1882-ben épült vasút vasúti őrházban Vasutas Emlékház működik.