Slide background

Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark

KELEBIA

BÁCSALMÁS

Bakos Zoltán

Hazánk öt aktív kékfestő műhelyének egyikének szakmai vezetője. A Felvidékről Bácskába települt, majd ide költözött Skorutyák család alapította 1879-ben a kékfestő műhelyt. A családi vállalkozás azóta is folyamatosan működik, a műhely apáról fiúra száll. A látogatókat is fogadó élő műhelyben megismerhető e régi mesterség: a muzeális gépek működés közben is megtekinthetők, a Skorutyák kékfestő dinasztiának pedig egy családtörténeti kiállítás állít emléket. Csodáld meg a négy generáció óta, apáról fiúra szálló, mai napig működő műhely titkait! Próbáld ki ősi gépeit és a kékfestő kézi mintázás mesterségét!

BÁCSALMÁS

Szemán Jánosné Gitta

Gyerek kora óta kézimunkázik, édesanyjától, nagymamájától tanulta. A foltvarrással kb. 20 éve foglalkozik, üzlete10 éve van.  Takarók, táskák, minden ami textilből és természetes anyagból készül, nála megtalálható. Levendulazsák, meggymagpárna stb...

BÁCSALMÁS

Rabitovszky Alice Anna

Szeret rajzolni, érdekli a képzőművészet. Gyermekcsoportoknak tartott rajz-szakkört. Gyermek és felnőtt kulturális és sport programok szervezésében is aktívan vállalt feladatokat. Budapesten textilképekkel vett részt közös kiállításon, Üllőn pedig grafikákkal. Tojásdíszítéssel, tojás-mívességgel hobbiként foglalkozik.  Faliképeket is készít, többek között textilfestéssel és tojás-applikációval is.

KUNBAJA

Kincses Előd

1984-ben szerzett  Díszműkovács-Díszítő Lakatos, Műlakatos-Művészi Lakatos szakmát az Iparművészeti Főiskolán. Kiemelkedő műve, a Ginisz rekorra is jelölt, a világ valaha lekovácsolt Francia-német stílusú rokokó rózsa (3 m magas 160 kg  és a fej 1 m átmérőjű).

MÁTÉTELKE

Nagy Andrásné Erzsébet

Sok szeretettel várja a bácsalmási térség egyedülálló „kézműves alkotóháza” Mátételkén a fiatalokat, ahol játszva ismerkedhetnek meg „tájszobában” a térség jellegzetes berendezési tárgyival, búbos kemencéjével, valamint régi kézműves mesterségekkel. Nagy Andrásné Erzsike néni, csuhébáb készítő mester, tárt karokkal várja a fiatalokat, hogy megtanítsa nekik a csuhébáb készítés rejtelmeit. Garantált, hogy senki nem megy haza saját, gyönyörű csuhéalkotás nélkül.